Ποιότητα αέρα

Σημαντικά δεδομένα:
- Το 90% του χρόνου μας το περνούμε σε εσωτερικούς κλειστούς χώρους και αναπνέουμε κατά μέσο όρο 15000 φορές την ημέρα.
- Μελέτες από το EPA (Αρμόδια αρχή προστασίας του περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών) έχουν δείξει ότι ο αέρας σε κλειστούς χώρους είναι 3 με 5 φορές πιο μολυσμένος απ’ότι σε ανοικτούς χώρους.
- Η μόλυνση του αέρα στους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβάνεται στους 5 πιο επικίνδυνους περιβαλλοντικούς παράγοντες για την υγεία (EPA, US gov).
Αποτελεσματική κατά
Το 25% του πληθυσμού στην Ευρώπη υποφέρει από αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες κατατάσσονται στην 4η θέση των χρόνιων παθήσεων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μια αλλεργική αντίδραση προκαλείται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε μια άκακη υπό φυσιολογικές συνθήκες ουσία, δημιουργώντας ένα συγκεκριμένο αντίσωμα για να την καταπολεμήσει. Τα πιο κοινά αλλεργιογόνα στα σπίτια είναι τα ακάρεα της σκόνης (58%), κατάλοιπα του δέρματος των κατοικίδιων ζώων (45%), κάποια προϊόντα καθαρισμού (32%) και η μούχλα (31%)! Ο Allergy UK, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, υπολογίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι «αλλεργικοί στο ίδιο τους το σπίτι», αλλά λόγω του ότι τα συμπτώματά τους δεν είναι οφθαλμοφανή, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν το γεγονός ότι έχουν αλλεργία στο ίδιο τους το σπίτι.
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι φαγούρα στα μάτια ή/και στο δέρμα και φτέρνισμα.
Σύμφωνα με την εκδότη του περιοδικού «The Health» Frances Largeman–Roth τα σημεία με τα περισσότερα βακτήρια είναι:
1. Η βούρνα στην κουζίνα μας: οι βούρνες στην κουζίνα είναι συνήθως πιο λερωμένες από τα περισσότερα αποχωρητήρια. Μόνο στη σωλήνα της αποχέτευσης υπάρχουν συνήθως πάνω από 500,000 βακτήρια ανά κυβικό εκατοστό.
2. Η τουαλέτα σε αεροπλάνο.
3. Ρούχα με ιδρώτα πριν το πλυντήριο.
4. Οι δημόσιες βρύσες πόσιμου νερού: γενικά οι βρύσες νερού έχουν βρεθεί να έχουν αρκετά βακτήρια αλλά οι βρύσες στα σχολεία είναι με διαφορά οι χειρότερες. Υπολογίζεται ότι σε κάθε βρύση υπάρχουν 62,000 μέχρι και 2.7 εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνικό!
5. Οι χειρολαβές στα καλαθάκια αγορών.
6. Τα κουμπιά στις μηχανές ATM.
7. Οι τσάντες.
8. Οι παιδότοποι.
9. Τα χαλάκια και τα μηχανήματα στα κέντρα υγείας.
10. Η μπανιέρα: προκαλεί σοκ, αλλά είναι αλήθεια! Το μέρος στο οποίο πάμε για να πλυθούμε είναι αρκετά βρώμικο. Πρόσφατη μελέτη έχει δείξει ότι βακτήρια σταφυλόκοκκου, που συχνά προκαλούν σοβαρές μολύνσεις του δέρματος, έχουν βρεθεί στο 26% των μπανιερών που είχαν μελετηθεί! Ακόμα έχουν βρεθεί πάνω από 100,000 βακτήρια ανά κυβικό εκατοστό! Ξεπλένουμε μικρόβια και ιούς από το σώμα μας και σε συνδυασμό με την υγρασία που υπάρχει στην μπανιέρα ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων.
Οι ιοί είναι πιο εύκολο να μεταδοθούν σε νηπιαγωγεία ή παιδικές χαρές/παιδότοπους, επομένως όσοι έχουν παιδιά υποφέρουν περισσότερο από ιούς και κρυολογήματα από αυτούς που δεν έχουν!
Κατά μέσο όρο ένας γονιός αποκτά κρυολόγημα τέσσερις φορές περισσότερες από τους υπόλοιπους που δεν έχουν παιδιά! Ως αποτέλεσμα, οι μητέρες για παράδειγμα είναι πιο πιθανό να απουσιάσουν από τη δουλειά και κατά μέσο όρο λείπουν 3 μέρες το χρόνο με άδεια ασθενείας και ακόμα μέρες για να φροντίσουν κάποιο από τα άρρωστα παιδιά τους. Επιπρόσθετα περισσότεροι από τους μισούς γονείς παραδέχονται ότι συνειδητά αποφεύγουν τους συναδέλφους τους που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος, αφού ανησυχούν να μην αρρωστήσουν και να το μεταδώσουν με τη σειρά τους στα παιδιά τους και στην οικογένειά τους!
Η έρευνα έδειξε ότι πάνω από τους μισούς Βρετανούς εμφανίζονται δυσαρεστημένοι αφού αναγκάζονται να αναλάβουν τα καθήκοντα συναδέλφων που δεν πήγαν στο γραφείο δηλώνοντας ασθενείς και περίπου ένας στους τέσσερις καταλαβαίνει ότι οι συνάδελφοί του ενοχλούνται όταν δεν πάνε στη δουλειά απρόοπτα επειδή είναι άρρωστοι!
Οι περισσότεροι από εμάς, βρισκόμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά σε δυσάρεστες οσμές όπως για παράδειγμα μυρωδιά από καπνό του τσιγάρου, από μαγείρεμα ή ακόμα από τα κατοικίδιά μας.
Γίνεται πολύ σημαντικό κάθε μέρα να απολυμαίνουμε και να καθαρίζουμε τον αέρα στους δικούς μας χώρους. Και αυτό είναι που κάνουμε στην Aerte.